Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın silah bırakma ve fesih çağrısı, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Öcalan'ın çağrısına ilk tepkiler ise Suriye, Irak, ABD ve Almanya'dan geldi.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) elebaşı Mazlum Abdi, bu çağrının Suriye'deki Kürtlerle ilgili olmadığını, Türkiye'nin iç politikasıyla ilgili olduğunu belirtti. Al Arabiya’ya konuşan terör örgütü PKK/PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslim, siyasi bir grup olarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri durumunda silah bırakacaklarını ifade etti.
İran Dışişleri Bakanlığı ise, bu çağrının terörizmi durdurabileceğini ve Türkiye'de güvenliği artırabileceğini belirtti. İran, silah bırakma çağrısını olumlu olarak değerlendirdi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Barzani, "Süreci başarılı kılmak için her türlü rolü oynamaya hazırız" şeklinde konuştu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, bu gelişmenin önemini vurguladı ve Türkiye'nin müttefikinin DEAŞ karşıtı ortakları arasında yer almasından dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Almanya'dan da olaya tepki gecikmedi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Başbakan Olaf Scholz’un mesajını paylaştı. Açıklamada, Scholz'un PKK elebaşı Öcalan'ın örgüte silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yapmasından duyduğu memnuniyet belirtildi. Almanya, silah bırakma çağrısının şiddetin aşılması için bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Öcalan'ın bu çağrısı, sürecin ne yönde ilerleyeceğine dair belirsizlikleri ortadan kaldırarak, tüm taraflar arasındaki önyargıları hafifletmeyi ve uzun süredir devam eden bir çatışmayı sona erdirmeyi hedefliyor.